OpslagBox Marum

Welke keuzes kun je maken in je voeding om gezonder en vitaler te worden? En welke keuzes kun je maken in en rond je voeding om je ook gelukkiger te voelen? Hier geven we een aantal handreikingen waar iedereen mee aan de slag zou moeten kunnen.

 

Begin met kleine stappen, elke stap is er 1 en kan er toe bijdragen dat je gezondere keuzes blijft maken. Kom je er niet uit? Blijf je met vragen zitten of twijfel je of je het wel goed aanpakt? Kom langs op de fittest dagen of stuur een mail naar de werkgroep. Gezonde Voeding is een van de factoren die bijdragen aan een gezond en gelukkig leven.

Wat gebeurt er in Appelscha op het gebied van Gezonde Voeding?
Gezonde Voeding is onderdeel van de adviezen tijdens de fittesten. Daarnaast is er een start gemaakt met een moestuin, of worden mensen gestimuleerd zelf met een moestuin te beginnen. En samen koken en eten zal worden gestimuleerd met de uitgangspunten van de Blue Zones als leidraad.

Onderzoek naar Blue Zones

De Amerikaanse journalist Dan Buettner begint in 2000 aan zijn Blue Zones-onderzoek. Het is hem dan al duidelijk dat op de Europese eilanden Ikaria (Griekenland) en Sardinië (Italië) veel gezonde ouderen wonen, net als op het Japanse eiland Okinawa. De andere plekken zijn Loma Linda (in de Verenigde Staten) en Nicoya (Costa Rica). Deze plaatsen markeert Buettner met blauwe stift op een wereldkaart, een handeling waar de Blue Zones hun naam aan ontlenen. Anno 2018 doet Buettner nog steeds onderzoek naar de Blue Zones en heeft hij verschillende boeken geschreven over de gezonde manier van leven die veel inwoners er hier op nahouden. Een essentieel onderdeel van dit gezonde leven is hun dieet.

  

Hieronder de voedingstips uit de verschillende Blue Zones gebieden samengevoegd

* Ga uit van veel groenten, elke dag weer. Bij voorkeur vers, liefst zelf of in elk geval lokaal geteeld en ga voor een ruime hoeveelheid. Het advies vanuit het Voedingscentrum is minimaal 250 gram maar het is niet erg als dit ruimer is, bijvoorbeeld 350 gram. Kies altijd meerdere soorten en varieer volop. Probeer echt te kiezen voor seizoensgebonden groenten en uiteraard het liefst onbespoten.

* Zorg dat bonen en peulvruchten een vast onderdeel zijn van je maaltijden, of het nu de hoofdmaaltijd is of een lunch. Kies kikkererwten, zwarte- of andere bonen als onderdeel van soep of salade, door een roerbakschotel heen of gebruikt als smeerbaar broodbeleg. Peulvruchten zijn ideaal als vleesvervanger zeker als je ze combineert met volle granen. Ga eens uit van 50 tot 100 gram per dag. Houdt de website in de gaten voor recepten en tips hierover.

* Kies vaker volle granen en graanproducten, dat wil zeggen volkorenmeel, zilvervliesrijst en volkoren pasta. Witte pasta of een tarweproduct als orzo kan best eens een keer gekozen worden maar wissel dit erg goed af en kies de groente weer ruim en beperk het vlees. Of kies de volkoren variant, deze bevat altijd meer voedingsvezel.

* Vlees wordt weinig gegeten in de Blue Zones. Bij speciale gelegenheden en zo veel mogelijk onbewerkt. Vis komt met regelmaat op tafel en in Okinawa, Japan, komt soja (zoals tofu) veel in de keuken gebruikt. Op de website zullen er recepten komen met zowel vlees of vis als ook met peulvruchten, ei, noten en soja onder andere.

* Fruit mag echt als een heerlijk tussendoortje worden gezien. Zorg dat fruit voldoende op voorraad is en varieer. Kies het fruit met 1 portie (ongeveer een handvol) tegelijk. Wat ook voor groente geldt houden we voor fruit ook als richtlijn aan; ga uit van het fruit wat op dat moment bij het seizoen hoort, waar mogelijk zelf geteeld of lokaal geproduceerd.

* Een ander geschikt tussendoortje is een handje gemengde (ongezouten) noten. De noten kunnen ook bijvoorbeeld een onderdeel zijn van een vegetarische vervanger of een salade.

* Drink veel water elke dag. Streef naar vijf tot zes glazen water en daarnaast (kruiden)thee. Laat sappen en frisdranken achterwege zo veel mogelijk. Wil je ergens suiker aan toevoegen dan wordt er in de gebieden vaak gekozen voor honing.

* Verse kruiden zijn zeer smaakvol om te gebruiken in de maaltijden. Hoe mooi is het om ze eerst zelf op te kweken en dan te kunnen gebruiken. Door gebruik te maken van kruiden en specerijen kun je zout vaak zelfs achterwege laten.

* Olijfolie wordt veelvuldig gebruikt onder andere in Ikaria in verschillende recepten. Met een scheutje olijfolie en wat citroensap kun je een kom soep heel mooi op smaak afmaken.

* Overdaad schaadt; eet je niet vol, stop op tijd. Eet rustig, kauw goed en neem de tijd voor de maaltijden.

 


Bronvermeldingen:
The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World’s Healthiest People, bluezones.com)
Website: www.bloeizone.frl